Kategorija

Nekategorisano

Dr. Hikmet Karčić uspješno odbranio doktorsku disertaciju
Dr. Hikmet Karčić uspješno odbranio doktorsku disertaciju
Dr. Hikmet Karčić uspješno odbranio doktorsku disertaciju
Nekategorisano

Dr. Hikmet Karčić uspješno odbranio doktorsku disertaciju

13.7.2018. – Petak – Viši stručni saradnik na Institutu za islamksu tradiciju Bošnjaka dr. Hikmet Karčić uspješno je odbranio doktorsku disertaciju na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Disertaciju pod naslovom “Detention Camps as a Tool for  Ethno-Religious Cleansing of  Non-Serbs in Bosnia and Herzegovina”/,,Logori kao sredstvo etničko-religijskog čišćenja nesrba u Bosni i Hercegovini” dr. Hikmet Karčić je branio pred komisijom koju su sačinjavali istaknuti profesori IUS-a – dr. Aliye Fatma Mataraci, dr. Mirsad Karić, dr. Muhidin Mulalić, dr. Admir Mulaosmanović, te profesor Fakulteta političkih nauka UNSA, dr. Sead Turčalo, koji su na kraju čestitali gospodinu Karčiću na detaljnoj i sveobuhvatnoj studiji na ovu temu, koja je, i nakon više od dvije decenije od završetka rata, izuzetno relevantna i aktuelna.

 

Nekategorisano

Ramazanski top: Povijest i sudbina

Ramazanski top je prije stotinu godina simbolizirao mnogo više od pukog najavljivanja početka i kraja posta. Tekst o zajedničkom životu muslimana, pravoslavaca i katolika u komšijskoj Bosni i Hercegovini autora Elvir Duranovića objavljen na internet portalu https://www.preporod.com/ pročitajte ovdje.

 

 

Nekategorisano

Predstavljen Kur’an s prijevodom Nurke Karamana

Na redovnom seminaru  za imame MIZ Sarajevo, 24. januara 2018. g. u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese predstavljeno je novo izdanje „Kur’ an s prijevodom Nurke Karamana“. Nakon uvodnog odlomka iz Časnog Kur’ana koji je proučio dr. hfz. Sejad Mekić, dobrodošlicu imamima i gostima iskazao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović. Gosti ovog seminara su bili:  arabista i zaposlenik El-Kalema g. Nurko Karaman, zatim pjesnik, prozni pisac, publicist i književnik prof. Hadžem Hajdarević,  te vlasnik Izdavačke kuće “Kupola”, d.o.o. Sarajevo g. Mustafa Bećirović, a povod je promocija i predstavljanje novog izdanja “Kur’an s prijevodom Nurke Karamana”.

Opširnije…