Dokumentrarni film “Kasim-ef. Dobrača”, premijerno prikazan u srijedu, 18. novembra 2020. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u okviru manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka”.

Film “Kasim-ef. Dobrača” rađen je u produkciji Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka a autor je Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra.

Pred samo prikazivanje filma prisutnima je pročitan govor direktora Instituta dr. Ferida Dautovića koji nije bio u mogućnosti prisustvovati samom događaju. U svom govoru je kazao:

Činim mi zadovoljstvo da vam se mogu obratiti ovim lijepim povodom, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filmom o našem velikanu, alimu Kasim ef. Dobrači koji je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka uradio zajedno sa Media Centrom IZ, a za koji je nazaslužniji autor gosp. Nedim Hrbat.

Otkako sam upoznao Kasim ef. Dobraču sanjao sam da se o njegovom životu napravi dokumentarni film.

Upoznati živog alima svoga vremena, družiti se i biti mu blizak, velika je privilegija i čast. Iz tih susreta se crpi neizmjerljiva duhovna snaga, znanje, moralne vrijednosti, skromnost, širokogrudnost, ljubav, dostojanstvo, hrabrost.

Sigurno da intenzivno druženje i susretanje sa alimima koji su preselili na ahiret, a koji su ostavili svoje pisane radove, i koji su svojim životnim stilom i filozofijom svjedočili vjeru, predstavlja izvor iz kojeg se crpi duhovna snaga i energija. Njihovi životi su stalna inspiracija generacijama koje dolaze. Oni služe kao uzor i podstrek u trenutcima slabosti.

Želim večeras kazati da sam imao sreću družiti se sa živim alimima ali i sa onima koji su preselili na ahiret kroz nekoliko napisanih monografija. Ali svakako želim kazati da nijedan od tih alima nije ostavio takav dojam i takav utisak na moj život kao što je Kasim ef. Dobrača. Kao učenici medrese i kasnije studenti Fakulteta islamskih nauka, nadahnjivali smo se tom velikom generacijom alima okupljenih oko El-Hidaje i Mladih muslimana koji su svoje živote posvetili misiji islama i koji su uprkos poteškoćama kroz koje su prolazili ustrajavali u dobru prema svima, hrabro se držeći u svim iskušenjima. Oni su poput dijamanta čija vrijednost protokom vremena ne može biti umanjena. Oni su svjetlo vjere, smjerokazi i simboli dobra.

Alimu kakav je bio, obraćali su se drugi islamski učenjaci, imami, i obični vjernici tražeći odgovore na jednostavna i kompleksna pitanja. Poznato je da je njegovo mišljenje, prilikom prevođenja Kur’ana na bosanski jezik, tražio Besim Korkut, znajući koliko dobro Kasim ef. poznaje arapski jezik i islamske znanosti. Njegove savjete tražili su i odgovorni u Islamskoj zajednici prilikom osnivanja FIN-a.

Kasim ef. je cijeli svoj život proveo u misiji islama. Prije odlaska u zatvor 1947. godine imao je veliki uticaj na učenike GHB medrese i na brojne Bošnjake koji su rado dolazili slušati njegova predavanja u Begovoj džamiji. Nakon odsluženja zatvorske kazne nije mu bilo dozvoljeno da se vrati na ćurs Begove džamije. Svoju misiju je nastavio tek 1963. godine u mahalskoj Hubjaraginoj džamiji.

Kasim ef. je bio vrlo principijelan i dosljedan čovjek. Nije povlađivao nikome, i jasno je iznosio svoje stavove.

Neka se Allah smiluje njegovim roditeljima i njegovoj porodici koja je kroz cijeli komunistički sistem bila stigmatizirana.

Posebnu dovu upućujem i za njegovog bratića rahmetli Osmana, golobradog mladića koga su sa 17. godina osudili na 17 godina robije, bez kojeg bi poznavanje života Kasim ef. Dobrače bio manjkav.

Kasim efendiju su poštovali obični muslimani, njegovi saradnici, radne kolege, prijatelji ali i neprijatelji koji su ga osudili na dugogodišnju robiju. Iako praćen kroz cijeli svoj radni vijek od UDBE nije posustajao u svojoj misiji, niti se bojao ikoga osim Dragog Boga.

Hodio je uspravno jer je živio ispravno.

Neka mu Allah podari svih osam dženneta.

Hvala Vam na pažnji.

– Promociji i premijeri filma nije mogao prisustvovati direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović ali je njegovo obraćanje pročitala viša stručna saradnica u Institutu mr. Sumeja Ljevaković- Subašić.

Na samoj promociji obratio se i autor filma Nedim Hrbat koji je rekao: “Rad na ovom filmu za mene je predstavljao novo otkrivanje života i djela Kasima efendije Dobrače. Veliki alim, veliki vaiz, društveno koristan i angažovan, ali i izuzetno zapažen u naučnim krugovima. Kako je uobičajeno u Bošnjaka radi se o još jednoj ličnosti koja veći ugled uživa u svijetu nego kod nas – rekao je Hrbat i dodao da je film pokušaj osvijetljavanja Dobračine ličnosti iz više perspektiva.

U filmu su prikazani razgovori sa njegovim srodnicima, ljudima koji su sa njim radili, ali i ljudima koji su se njim družili.”

– Ukratko, za naš pojam Kasim efendija je bio gotovo nerealna pojava, istrajan, stamen, dosljedan, pošten, čvrst u stavovima, nepokolebljiv, nepotkupljiv, u životu i na poslovima koje je obavljao. Čovjek koji ne zna izdati, bez obzira na sve probleme i poteškoće sa kojima se suočavao. A imao je mnogo problema, kako sa prijateljima tako i sa neprijateljima – naglasio je Hrbat.

Film je prikazan pred ograničenim brojem gledalaca jer su svi sadržaji manifestacije koje Institut organizira prilagođeni epidemiološkoj situaciji. Zbog toga je film dostupan na Youtube kanalu BIR Televizije: