Kategorija

Završeni projekti

Završeni projekti

Naučni rad dr. Elvira Duranovića “Kasida hafiza Saliha Gaševića”

Hafiz Salih Gašević autor je popularnog Mevluda na bosanskom jeziku. Uz Mevlud Gašević je napisao kasidu bez naslova čija kopija se nalazi u Muzeju Hercegovine u Mostaru. U ovom radu, po prvi put naučnoj i široj javosti predstavljamo integralni tekst Gaševićeve alhamijado kaside na latinici. Pored toga, u radu smo analizirali kasidu na više različitih nivoa: ortografskom, historijskom, jezičkom i sadržajnom. Gaševićeva kasida pripada drugom periodu u razvoju arebice koje karakteriše vrijeme u kojem je njen autor živio i djelovao. Kasida nudi novu informaciju za biografiju Gaševića, a to je ime njegovog učitelja u Nikšiću. Gašević je kasidu napisao slijedeći oprobani obrazac orijentalno-islamske forme svojstvene gotovo svim kasidama sličnog žanra. Pri kraju kaside Gašević jasno naglašava da je kasida napisana na bosanskom jeziku, čime je, barem što se dobronamjernih istraživača tiče, stavljena tačka na stoljetnu raspravu o književnom jeziku njegovog Mevluda. Sadržaj kaside je opisno imperativni s pretežno eshatološkim temama.

Cjelokupan rad objavljen u Analima GHB svezak 39. pročitajte u nastavku.

PREUZMITE DOKUMENT (format: PDF, veličina: 8.95MB)

Publikacije, Završeni projekti

Novo izdanje “Vakufi u Trebinju”

U organizaciji Vakufske direkcije i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a u saradnji s Muftijstvom mostarskim i Medžlisom IZ Trebinje, u Trebinju je 19. aprila 2018. održan okrugli sto pod naslovom „Vakufi u Trebinju“ na kojem je učestvovalo deset izlagača čiji radovi su objavljeni u knjizi Vakufi u Trebinju. Autori koji su pisali za ovu publikaciju su: dr. Fazileta Hafizović, Hamza Lavić, dr. Ismet Bušatlić, dr. Elvir Duranović, Ahmed Mehmedović, Meho Manjgo, dr. Adamir Jerković, dr. Hikmet Karčić, Šefik-ef. Čavčić, hfz. Sadik-ef. Fazlagić, mr. Salem-ef. Dedović i dr. Senaid Zajimović. Ponuđeni referati nude cjelovit pregled i analizu stanja vakufske imovine u Trebinju. Kao dodatak u knjigu je, u nastojanju da se sačuva od zaborava, uvršteno zanimljivo predavanje dr. Ismeta Bušatlića „Vakufi i vakifi u Fojnici: od polovine XVI do kraja XIX stoljeća“.

Izdavači: El-Kalem, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka.
Urednici: Hikmet Karčić i Elvir Duranović
Sarajevo, 2018.

Publikacije, Završeni projekti

Nova publikacija u izdanju Instituta “Poruke Ahdname – Sloboda vjere u multireligijskoj Bosni”

U organizaciji Muftijstva sarajevskog, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjka i Medžlisa IZ Kiseljak prošle 2017. godine upriličen je u Kiseljaku okrugli sto na temu “Multireligijska Bosna, poruke ahdname i savremeni kontekst”. Referati prezentirani na ovom skupu sakupljeni su u knjigu Poruke Ahdname – Sloboda vjere u multireligijskoj Bosni i Hercegovini koja je nedavno objavljena u izdanju Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Potrebna sredstva za štampanje knjige osigurao je Yunus Emre Institut u Sarajevu čijem se direktoru Mehmetu Akifu Yamanu i njegovim saradnicima toplo zhvaljaujemo.

Opširnije…