Kategorija

Domaći skupovi

Domaći skupovi

Manifestacija Dani bosanske duhovnosti – Karići 2018. (23-29. juli 2018)

Muftijstvo sarajevsko zajedno s medžlisima Islamske zajednice Vareš, Olovo, Breza i Kakanj, a u saradnji s Institutom za Islamsku tradiciju Bošnjaka i Medresom Osman ef. Redžović, organizira manifestaciju Dani bosanske duhovnosti – Karići 2018.

Program manifestacije uključuje:

– Naučni skup “Olovska dovišta i molitvišta” 24. 7.2018. u Olovu.

– Tribinu: „Govor o ilahiji“ 25. 7. 2018. u Brezi.

– Tribinu „Duhovno naslijeđe Bosne i Hercegovine“ 26. 7. 2018. u Varešu

– Promociju zbornika radova s naučnog skupa: „Multireligijska Bosna: poruke Ahdname – savremeni kontekst“ 27. 7. 2018. u Kaknju.

– Džuma namaz 27. 7. 2018. u Hajdar dedinoj džamiji na Karićima.

– Tradicionalni mevlud i zikr 28. 7. 2018. poslije jacije namaza u Hajdar dedinoj džamiji na Karićima.

– Hatma dova 29. 7. 2018. poslije podne namaza u Hajdar dedinoj džamiji na Karićima.

Manifestacija traje od 23. do 29. jula 2018. godine.

Domaći skupovi

Održan naučni skup „Suživot, religijske vrijednosti i savremeni društveni procesi“

09. maj 2018. – Kisljak.  U okviru manifestacije „555 godina Ahdname u Bosni i Hercegovini“, koju organizira Muftijstvo sarajevsko, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlisi Islamske zajednice Kiseljak i Fojnica, u Vakufsko-administrativnom centru u Kiseljaku održan je naučni skup „Suživot, religijske vrijednosti i savremeni društveni procesi“. Naučni skup u Kiseljaku okupio je predstavnike religijskih zajednica, istaknute profesore i akademskih radnika. Na početku naučnog skupa prisutnima se obratio muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković. On je čestitao uvodničarima i učesnicima naučnog skupa te istakao važnost međusobnog susreta pripadnika različitih zajednica i razgovora o važnim društvenim temama. Dr. Elvir Duranović, vršilac dužnosti direktora Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, također je na početku uputio čestitke prisutnima, zaželivši im uspješan rad i konstruktivnu diskusiju. Tema prve sesije bila je „Mjesto za druge u islamu, pravoslavlju, katoličanstvu i judajizmu“.

Opširnije…