Kategorija

Predstavljanje knjiga

Održana promocija knjige “Islamska tradicija na razmeđu stoljeća” u Srebreniku
Održana promocija knjige “Islamska tradicija na razmeđu stoljeća” u Srebreniku
Predstavljanje knjiga

Održana promocija knjige “Islamska tradicija na razmeđu stoljeća” u Srebreniku

Dana 15.03.2019. godine, u Sali MIZ Srebrenik, održana je promocija knjige “Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: izazovi novih tumačenja islama”. U svom uvodnom obraćanju glavni imama MIZ Srebrenik, Refik ef. Hodžić, poselamio je prisutne i predstavio promotore. Promotori knjige, dr. Ferid Dautović i dr. Elvir Duranović istakli su nekoliko bitnih značajki vremena koje je prethodilo pojavi novih, ovdašnjem narodu nepoznatih i zbunjujućih, tumačenja vjere. Ukazali su neophodnost povjerenja u ulemu i predvodnike iz Islamske zajednice kao i hanefijsko-maturidijskog naučavanja koje je na ovim prostorima očuvalo vjersku tradiciju i život muslimana. Također su govorili o dasadašnjim naučniistraživačkim radovima na ovu temu a najavili su i publiciranje novih.

Izvor: https://www.medzlisizsrebrenik.com/odrzana-promocija-knjige-nova-tumacenja-islama/

Održana promocija knjige “Poučna kratka historija” Rašida Belgradija
Održana promocija knjige “Poučna kratka historija” Rašida Belgradija
Predstavljanje knjiga

Održana promocija knjige “Poučna kratka historija” Rašida Belgradija

SARAJEVO, 12.2.2019., – U Gazi Husrevbegovoj biblioteci u Sarajevu  je održana promocija knjige “Poučna kratka historija” Rašida Belgradija. Promotori knjige su bili dr Safet Bandžović, dr Aladin Husić i dr Hikmet Karčić. Izdavači ove publikacije na turskom, engleskom i bosanskom jeziku su Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i El-Kalem. Publikacija je pripremljena uz podršku Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB). Promociji knjige je prisustvovala i koordinatorica YTB-a za Balkan Sevilay Unal, brojni bh. intelektulaci, historičari i građani.

Unal je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo što su imali priliku pružiti podršku, kako je rekla, ovako značajnom projektu, naglasivši da knjiga govori o dešavanjima u Beogradu 1860-ih godina. “Knjiga je prevedena s osmanskog na današnji turski, bosanski i engleski jezik. U tom smislu, radi se o vrlo lijepom projektu”, kazala je Unal. Istakla je kako YTB već odavno sarađuje sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka, izrazivši nadu da će i u narednom periodu nastaviti rad na zajedničkim projektima. Karčić je istakao da je knjiga “godinama čekala da bude otkrivena u arhivima Istanbula”, dodajući da se radi o vrlo korisnom štivu koje govori o posljednjim muslimanima u Beogradu. “Ova knjiga će promijeniti tok historije koju poznajemo do sada. Ovo je izuzetno važna knjiga koja svjedoči o periodu kada su Osmanlije izgubile Beograd”, kazao je Karčić.

(Izvor: AA)

Održana promocija izdanja Instituta
Održana promocija izdanja Instituta
Održana promocija izdanja Instituta
Održana promocija izdanja Instituta
Predstavljanje knjiga

Održana promocija izdanja Instituta

Sarajevo – U četvrtak 31. januara 2019. u 15 sati u srednjoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana je promocija izdanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Tim povodom promovirano je pet naslova objavljenih tokom 2018. godine.

Na počeku promocije prisutnima se obratio direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović. U svom izlaganju on je govorio o važnosti objavljivanja radova značajnih za izučavanje islamske tradicije Bošnjaka naglasivši da je mladi naučni tim Instituta tokom 2018. godine vrijedno radio o čemu svjedoče i objavljene publikacije koji se promoviraju.

Dr. Elvir Duranović predstavio je dvije knjige: Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama Značaj religije za savremeno društvo. Prva knjiga Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama sadrži većinu referata prezentiranih na naučnoj konferenciji “Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi i odgovori” koja je u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Uprave za obrazovanje i nauku i Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana u Sarajevu 21.12.2017. Druga publikacija Značaj religije za savremeno društvo također je zbornik radova s okruglog stola „Suživot, religijske vrijednosti i savremeni društveni procesi“ održanog 9. maja 2018. godine u Kiseljaku. Ovu knjigu Institut je objavio u suizdavaštvu s Muftijstvom sarajevskim i MIZ Kiseljak.

Dr. Hikmet Karčić također je predstavio dvije knjige: Vakufi u Trebinju Poučna kratka historija. U organizaciji Vakufske direkcije i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a u saradnji s Muftijstvom mostarskim i Medžlisom IZ Trebinje, u Trebinju je 19. aprila 2018. održan okrugli sto pod naslovom „Vakufi u Trebinju“ na kojem
je učestvovalo deset izlagača čiji radovi su objavljeni u publikaciji Vakufi u Trebinju. Ovu knjigu Institut je objavio u suizdavaštvu s Vakufskom direkcijom IZ u BiH i El-Kalemom. Knjiga Poučna kratka historija autora Rašid-beja Belgradija govori o posljednjim danima osmanskog prisustva u Beogradu. Publikacija je urađena na bosanskom, engleskom i turskom jeziku, a obajavljena je u suizdavaštvu Instituta s El-Kalemom.

Mr. Sumeja Ljevaković-Subašić promovirala je knjigu Grand mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra. Prošle 2018. godine Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizirao je manifestaciju “100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića”. Tim povodom objavljena je knjiga na engleskom jeziku Grand mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra. Ovu publikaciju Institut je objavio u suizdavaštvu s El-Kalemom.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka zahvaljuje se svima koji prate naš rad i pomažu realizaciju naših projekata.