Aktivnosti Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka na 505. “Danima Ajvatovice”
Aktivnosti Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka na 505. “Danima Ajvatovice”
Aktivnosti Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka na 505. “Danima Ajvatovice”

U okviru 505. “Dana Ajvatovice” Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka predstavio se s dva zanimljiva programa. Tako je već 17. maja 2015. godine u Domu Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu održana tribina pod nazivom Ajvatovica kao religijska praksa Bošnjaka, a gosti predavači bili su: mr. Dženita Rujanac-Sarač, saradnica u Institutu za istoriju u Sarajevu i dr. Elvir Duranović, naučni saradnik u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka.

U okviru teme Da li je Ajvatovica sveto mjesto? dr. Duranović je komparacijom svetih i blagoslovljenih mjesta u islamu: Kabe u Meki, Mesdžidul-aksaa u Jerusalemu, doline Tuva i džamije Allahovog Poslanika, a.s., u Medini sa Ajvatovicom ustvrdio da Ajvatovica nije sveto mjesto u islamu, ali da ne postoje nikakve vjerske zabrane okupljanja muslimana na Ajvatovici radi obavljanja namaza i učenja dōvā.

Mr. Rujanac-Sarač govorila je na temu Ajvatovica kroz historiju s posebnim akcentom na dva prelomna događaja: zabranu obilježavanja Ajvatovice 1947. godine i njenu ponovnu revitalizaciju 1990. godine.

Ispred organizatora 505. “Dana Ajvatovice” okupljenima su se obratili Vehid-ef. Arnaut, pomoćnik za vjerska pitanja muftije travničkog i gl. imam MIZ Bugojno, te Esad-ef. Slipac, gl. imam MIZ D. Vakuf.

Drugi sadržaj u organizaciji Instituta na ovogodišnjim “Danima Ajvatovice” upriličen je u srijedu 20. maja 2015. godine u prostorijama Medžlisa islamske zajednice u Bugojnu. Naime, gospođa Svetlana Bajić, dugogodišnja uposlenica Zemaljskog muzeja u Sarajevu, prezentirala je rad na temu Kultura pokrivanja žena na Balkanu. Zanimljivim tekstom o historiji pokrivanja žena na Balkanu i obiljem interesantnih fotografijā pokrivenih žena iz svih religijskih zajednica s kraja XIX i početka XX stoljeća, gospođa Bajić je oduševila prisutne Bugojance. Moderator programa bio je Vehid-ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno.

Izlaganja s tribine možete pronaći u prilogu.

PREUZMITE DOKUMENT (format: PDF, veličina: Unknown)