15.6.2021. – Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Centar za islam u savremenom svijetu (CICW) na Univerzitetu Shenandoah (Virginia, SAD)  izdavači su nove publikacije pod naslovom The Muslim Resolutions: Bosniak Responses to World War Two Atrocities in Bosnia and Herzegovina (Muslimanske rezolucije: bošnjački odgovori na zločine tokom Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini).

Ove godine navršava se 80. godina od donošenja “Muslimanskih rezolucija” 1941. godine, kojom su se bošnjačke elite osudile i ogradile od ustaške zločinačke politike. Tim povodom, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je 2020. godine u saradnji sa Centrom za islam u savremenom svijetu (CICW) započeo naučno-istraživački projekat s ciljem pronalaska i prevođenja “Muslimanskih rezolucija” na engleski jezik kako bi ovaj važan segment bosanskohercegovačke prošlosti učinili dostupnim međunarodnoj akademskoj zajednici. Urednici ove publikacije su dr.Hikmet Karčić, dr.Ferid Dautović i dr. Ermin Sinanović.

Ova publikacija sadrži integralne prijevode svih poznatih “Muslimanskih rezolucija” – rezolucija  bošnjačkih elita iz Prijedora, Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bijeljine, Tuzle, Zenice kao i dvije novootkrivene rezolucije iz Bugojna i Bosanske Dubice.  Pored tekstova rezolucija, ova publikacija sadrži i akademske članke domaćih i stranih autora o historijskom kontekstu  i njihovom značaju.

Institutovo novo izdanje će se uskoro naći u knjižarama a kupovina će biti moguća i putem Amazon.com.

Naružbe i kupovina na: info@iitb.ba ili na adresu Gazi Husrev-begova 56A, Sarajevo. Za više informacija: 033/570-313