Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje drugu manifestaciju „Dani islamske tradicije Bošnjaka“. Manifestacija će biti održana od 14. do 24. decembra 2021. godine, u Sarajevu i Visokom.

Dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, podsjetio je da Institut, u vremenu i izazovima koje živimo, ima zadaću da brine i bdije nad islamskom tradicijom koja ima svoju duboku ukorijenjenost u mentalitetu muslimana, ponašanju i življenju.

– Čuvanje i afirmiranje tradicijskih vrijednosti zahtijeva maksimalan napor u vremenima globalnih izazova čak i za veće nacije od Bošnjaka. Za nas u Institutu je izazov kako sačuvati islamsku tradiciju od urušavanja, ignoriranja, omalovažavanja, a ista je pomogla očuvanju našeg identiteta. Mi ne želimo da taj identitetski elemenat nestane, bude zaboravljen i izgubljen, jer bi to vjerovatno ubrzalo i naš nestanak kroz asimilaciju ili na neki drugi način. Time bi iznevjerili povjerenje, amanet naše bošnjačke uleme, koja je dala nemjerljiv doprinos afirmaciji domaće islamske misli i „obnovi naše bosanske islamske sadašnjosti iz sigurne i provjerene tradicije i pouzdane (ali inertne i često nedjelotvorne) prošlosti – naglasio je Dautović.

Shodno navedenom, 2020. godine pokrenuta je manifestacija „Dani islamske tradicije“.

– Ove godine program manifestacije ćemo realizirati u vremenskom periodu od deset dana, a programske sadržaje smo koncipirali na način da obuhvataju naučne i sadržaje kulturnog karaktera. Sadržaji manifestacije su raznoliki, od simpozija i promocija knjiga koje su objavljene u izdanju Institutu, preko tribine i dokumentarnog filma, do izložbi – naveo je direktor Instituta za Islamsku tradiciju Bošnjaka.

Cilj je kroz ove sadržaje predstaviti Institut te naučne i kulturne projekte koje je realizirao u ovoj godini.

– Mi smo brojčano mali kolektiv, ali vrlo radin i aktivan u istraživačkim radovima, objavljenim knjigama, organizaciji naučnih skupova, konferencija, simpozija lokalnog i međunarodnog karaktera, tribina. Institut je u ovoj godini objavio sljedeća izdanja „Bošnjačka vjerska inteligencija austrougarskog perioda“, „Hfz. Husnija Semić, život i djelo“, „Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse“, „Muslimanske rezolucije: Bošnjački odgovor na zločine tokom Drugog svjetskog rata“, „Derviš M. Korkut i Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata“, „Bibliografija radova o Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini – austrougarski period.“ Sve navedene knjige bit će promovirane kroz sadržaje manifestacije, a početkom naredne godine iz štampe će izaći i zbornik radova „Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“ u izdanju Instituta – najavio je on.

Najznačajniji naučni projekat međunarodnog karaktera na ovogodišnjoj manifestaciji je naučni skup s međunarodnim učešćem „Imam Ebu Hanife“.

– Skup je o utemeljitelju našeg hanefijskog mezheba čiji život i fikhska rješenja treba neprestano ponavljati i obnavljati jer afirmiraju znanstvenu slobodu, u kojoj je moguće tražiti i iznalaziti odgovore na nova pitanja i dileme. Ovu konferenciju će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović – istkanuo je Dautović.

Dodao je da je značajno izdvojiti i naučni skup s međunarodnim karakterom „Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: ka institucionalnom okviru“ koji će biti održan u suorganizaciji sa Javnom ustanovom „Fond Memorijala“ Kantona Sarajevo.

– U okviru Tezkiretname koju je pokrenuo Rijaset Islamske zajednice – Uprava za nauku i obrazovanje, Institutu je pripala čast da obilježi 100. godišnjicu rođenja Adil-bega Zulfikarpašića, jednog od najznačajnijih vakifa među Bošnjacima – naveo je direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović.

Uputio je poziv javnosti za praćenje programskih sadržaja druge manifestacije „Dani islamske tradicije Bošnjaka“, na kojoj će učestvovati eminentni domaći i inostrani naučnici.

(Preporod.info)