U srijedu, 22. aprila 2015. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je održan seminar iz oblasti uredništva pod nazivom Journal Production and Publication (Produkcija i uređivanje akademskih časopisa i izdanja).

Seminar u organizaciji Centra za napredne studije i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka okupio je urednike izdanja, kao i članove redakcija časopisa koji su imali priliku unaprijediti vještine uređivanja i recenziranja akademskih izdanja.

Tokom seminara predstavljena je aktuelna međunarodna praksa u ovoj oblasti, što je prisutnima prof. Jorgen Nielsen nastojao prenijeti kroz izlaganje, ali i davanjući prostora za konstruktivnu diskusiju. Također, predavač je ponudio i niz korisnih savjeta u vezi sa pisanjem vlastitih naučnih radova, te kako radove što bolje urediti prije samog slanja izdavaču.


 

prof. Jorgen S. Nielsen

prof. Jorgen S. Nielsen

Jørgen S. Nielsen je bio profesor islamskih studija na Fakultetu za teologiju, Univerzitet u Kopenhagenu. Danas honorarno predaje na Univerzitetu u Birmingamu, VB. Studirao je arapske i bliskoistočne studije u Londonu i doktorirao na arapskoj historiji na Američkom Univerzitetu u Bejrutu. Bio je direktor Danskog instituta u Damasku, i savjetnik za kulturu danske ambasade. Bio je gostujući profesor na univerzitetima u Kopenhagenu, u Utrehtu, te konsultant za Vijeće Evrope i Predsjedavajućeg EU na pitanjima vjerskih manjina. Osnivač je i član Međunarodnog centra za pitanja manjina i interkulturalnih odnosa, predsjedavajući i član Arapske grupe za kršćansko – muslimanski dijalog. Bavi se pitanjima muslimana i islama u Evropi te islamskim debatama o vjerskom pluralizmu i odnosima sa Zapadom. Bio je urednik prvih šest izdanja Godišnjaka o muslimanima u Evropi. Autor je velikog broja knjiga i naučnih radova.