U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održan interni naučni skup o temi “Bibliografija radova o Islamskoj zajednici”, što je dugoročni projekat kojeg realiziraju Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, Bošnjački institut i BZK Preporod. 

Učesnicima je projekat predstavio direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, rekavši da je ovo pionirski projekat i sastavni dio dugoročnog projekta pisanja Historije Islamske zajednice koji Institut vodi.

Dr. Ekrem Tucaković, šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, ovom prilikom istakao je da “pišući našu prošlost, mi pišemo o našem identitetu”. 

Nakon uvodnih obraćanja 20 učesnika je izložilo svoje radove. 

Održana je i radionica o izradi bibliografije, koju je vodila Dženana Tuzlak, uposlenica Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine, na kojoj su date korisne informacije o izradi bibliografije i otvorena diskusija o različitim pitanjima i dogovoren nastavak realizacija projekta u narednoj godini.

Izvor: preporod.info