Međunarodna online konferencija pod naslovom “Negiranje genocida i trijumfalizam” u organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka održana je 10. jula 2020. godine putem online platforme. Ova online konferencija okupila je najveće svjetske stručnjake iz oblasti istraživanja genocida i međunarodnog prava.

Na konferenciji su učestvovali Samantha Power (Harvard University), Stephen D. Smith (University of South Carolina), Henry C. Theriault (Worcester State University), James Waller (The Auschwitz Institute for the Prevention of Genocide and Mass Atrocities), Samuel Totten (University of Arkansas), John Cox (University of North Carolina), Peter Maass (The Intercept), Mehnaz Afridi (Manhattan College), Cathie Carmichael (University of East Anglia), Brendan Simms (University of Cambridge), Jasmin Mujanović (Elon University), Hamza Karčić, Edina Bećirović, Ehlimana Memišević i Sead Turčalo (Univerzitet u Sarajevu), Edin Hajdarpašić (Loyola Unviersity Chicago), Tanya L. Domi (Columbia University), Hariz Halilovich (RMIT), Jennifer Trahan (NYU), Nenad Dimitrijević (CEU), Andras Riedlmayer (Harvard), Carole Hodge (University of Glasgow), Melanie O’Brein (University of Western Australia), Admir Mulaosmanovic (IUS), Denis Džidić (BIRN), Marko Atilla Hoare (SSST), Emir Suljagić (MCP) i Hikmet Karčić (IITB). 

Dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, rekao je da Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka zajedno sa svojim partnerskim institucijama nastoji da tematizira bitna društvena pitanja.

-Zajedno sa Memorijalnim centrom u Srebrenici i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu odlučili smo da organiziramo ovu online međunarodnu konferenciju s ciljem izučavanja ove značajne teme. Naučnim pristupom genocidu ali i drugim pitanjima, nastojimo ukazati na probleme s kojim se mi kao narod suočavamo četvrt stoljeća nakon okončanja agresije na našu državu,- naglasio je dr. Dautović.

Dr. Sead Turčalo, dekan  Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu kazao je da je situacija zbog pandemije poremetila prvobitne planove održavanja konferencije u Sarajevu. 

-Međutim drago nam je da je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu dio ove važne priče. Zajedno sa našim partnerima uspjeli smo za kratko vrijeme da okupimo najpoznatije predstavnike najvažnijih obrazovnih institucija u svijetu.-

Dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica kazao je da je naučno-istraživački rad jedan od glavnih ciljeva Memorijalnog centra te dodao: 

-Genocid u Srebrenici se izučava na akademskim institucijama širom svijeta i ovo je idealna prilika da se najvažniji eksperti skupe na jednom mjesto. Barem ovako virtuelno,- istakao je Suljagić.

Dr. Hikmet Karčić, naučni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka i kordinator konferencije naglasio je: 

-Imamo mnogo prijatelja i saveznika širom akademskom svijeta. Većina njih je lično vezana za našu državu jer su bili tu kada je napadnuta i svjedočili su strašnim zločinima i genocidu koji je ovdje počinjen. Sa porastom negiranja genocida, vrijeme je konačno da okupimo i da naučno odgovorimo na ovaj izazov.

Snimak konferencija dostupan je na ovom linku