Održana promocija izdanja Instituta
Održana promocija izdanja Instituta
Održana promocija izdanja Instituta
Održana promocija izdanja Instituta

Sarajevo – U četvrtak 31. januara 2019. u 15 sati u srednjoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana je promocija izdanja Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Tim povodom promovirano je pet naslova objavljenih tokom 2018. godine.

Na počeku promocije prisutnima se obratio direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović. U svom izlaganju on je govorio o važnosti objavljivanja radova značajnih za izučavanje islamske tradicije Bošnjaka naglasivši da je mladi naučni tim Instituta tokom 2018. godine vrijedno radio o čemu svjedoče i objavljene publikacije koji se promoviraju.

Dr. Elvir Duranović predstavio je dvije knjige: Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama Značaj religije za savremeno društvo. Prva knjiga Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi novih tumačenja islama sadrži većinu referata prezentiranih na naučnoj konferenciji “Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: Izazovi i odgovori” koja je u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Uprave za obrazovanje i nauku i Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana u Sarajevu 21.12.2017. Druga publikacija Značaj religije za savremeno društvo također je zbornik radova s okruglog stola „Suživot, religijske vrijednosti i savremeni društveni procesi“ održanog 9. maja 2018. godine u Kiseljaku. Ovu knjigu Institut je objavio u suizdavaštvu s Muftijstvom sarajevskim i MIZ Kiseljak.

Dr. Hikmet Karčić također je predstavio dvije knjige: Vakufi u Trebinju Poučna kratka historija. U organizaciji Vakufske direkcije i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, a u saradnji s Muftijstvom mostarskim i Medžlisom IZ Trebinje, u Trebinju je 19. aprila 2018. održan okrugli sto pod naslovom „Vakufi u Trebinju“ na kojem
je učestvovalo deset izlagača čiji radovi su objavljeni u publikaciji Vakufi u Trebinju. Ovu knjigu Institut je objavio u suizdavaštvu s Vakufskom direkcijom IZ u BiH i El-Kalemom. Knjiga Poučna kratka historija autora Rašid-beja Belgradija govori o posljednjim danima osmanskog prisustva u Beogradu. Publikacija je urađena na bosanskom, engleskom i turskom jeziku, a obajavljena je u suizdavaštvu Instituta s El-Kalemom.

Mr. Sumeja Ljevaković-Subašić promovirala je knjigu Grand mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra. Prošle 2018. godine Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizirao je manifestaciju “100 godina od smrti reisa Mehmeda Teufika Azabagića”. Tim povodom objavljena je knjiga na engleskom jeziku Grand mufti Mehmed Teufik Azabagić and his Risala on Hijra. Ovu publikaciju Institut je objavio u suizdavaštvu s El-Kalemom.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka zahvaljuje se svima koji prate naš rad i pomažu realizaciju naših projekata.