Održana tribina “Islamska tradicija Bošnjaka” u Zagrebu
Održana tribina “Islamska tradicija Bošnjaka” u Zagrebu
Održana tribina “Islamska tradicija Bošnjaka” u Zagrebu

U Islamskom kulturnom centru u Zagrebu održana je tribina pod naslovom Islamska tradicija Bošnjaka. Tribina je održana u organizaciji Centra za kulturu dijaloga – CKD u okviru redovne tribine Dr. Sulejman Mašović.

Gosti predavači na tribini su bili naučna saradnica dr. Dževada Šuško, direktorica  Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, naučni saradnik dr. Elvir Duranović i viši stručni saradnik mr. Hikmet Karčić.

Direktorica Instituta, dr. Šuško, upoznala je posjetioce tribine s radom Instituta sa posebnim akcentom na publikacije i knjige u njihovom izdavaštvu. Posebnu pažnju u svom obraćanju posvetila je izložbi i katalogu Skriveni svijet balkanskih žena koji je napravljen u saradnji s Etnografskim muzejom u Beogradu i Zemaljskim muzejom u Sarajevu.

Naučni saradnik dr. Duranović,  govorio je o doprinosu Bošnjaka islamskim naukama i naučnom skupu „400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka“ i o publikaciji Instituta Hasan Kafi Pruščak.

Viši stručni suradnik u Institutu, mr. Hikmet Karčić govorio je o naučnoj konferenciji „Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju“ i memorijalizaciji genocida nad Bošnjacima. U okviru njegovog izlaganja predstavljene su dvije publikacije: Under the UN Flag, autora Hasana Nuhanovića i katalog Made in Portugal.

U okviru posjete Zagrebu, osoblje Institua održali su sastanak sa Zagrebačkim muftijom dr. Azizom Hasanovićem u vezi projekta „Milivoj Mirza Malić i Fevzijev Bulbulistan“ a koji će Institut da 2016. godine realizuje zajedno sa Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj i Muftijstvom Mostara.