Saradnja na organizaciji naučne konferencije „Savremeni izazovi islamske vjerske tradicije Bošnjaka“
Saradnja na organizaciji naučne konferencije „Savremeni izazovi islamske vjerske tradicije Bošnjaka“

7.02.2017 – Planom rada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka za 2017. godinu predviđeno je da se krajem tekuće godine održi naučna konferencija na temu „Savremeni izazovi islamske vjerske tradicije“. Tim povodom direktorica Instituta dr. Dževada Šuško danas je s uposlenicima Instituta posjetila direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice mr. Nusreta Abdibegovića.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru direktor Uprave za vjerske poslove iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je Institut prepoznao i predložio Upravi za vjerske poslove da bude partner Institutu u realizaciju tako važnog, značajnog naučnog skupa sa veoma izazovnom temom.

Nakon što su uspješno realizovana dva naučna skupa  „Islamska tradicija Bošnjaka: izvori, razvoj i institucije, perspektive“ 2007. i  „Islamski diskurs u Bosni i Hercegovini: Stanje, perspektive i prioriteti“ 2010. godine, konstatovano je da će ovo biti treći naučni skup posvećen Islamskoj tradiciji Bošnjaka.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednim danima formira Organizacioni odbor za planirani naučni skup „Savremeni izazovi islamske vjerske tradicije“ koji bi trebao izraditi koncept i ponuditi prijedlog tema i predavača.