U Gornjem Vakufu promovisana knjiga ‘Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo’
U Gornjem Vakufu promovisana knjiga ‘Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo’

U okviru 507. Dana Ajvatovice, u utorak, 23. maja 2017. godine u Islamskom edukativnom centru „Nur“ u Gornjem Vakufu održana je promocija knjige „Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“, kao i predstavljanje izdavača Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo.

Promotori knjige bili su: prof. dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo i Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce. Prisutne je poselamio i zaželio dobrodošlicu mr. Enes ef. Omerović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gornji Vakuf.

Knjiga sadržava 101 intervju obavljen sa starim džematlijama sa područja MIZ Jajce, stare slike običaja ovih prostora, kao i tekstove o tradiciji. U uvodnom obraćanju prisutne je poselamio Zehrudin-ef. Hadžić i  zahvalio se domaćinima te prisutne upoznao o ideji projekta, nastanku i realizaciji.

-Ovo djelo čini posebnim to što su imami bili direktno uključeni u istraživački rad i pisanje ove knjige. Kulturom i sjećanjem gradimo kolektivnu svijest o vjerskom i nacionalnom, ali i tradicionalnom identitetu. Veliki trud u realizaciji ove knjige dao je Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka na čelu sa direktoricom dr. Dževadom Šuško i njenim saradnicama mr. hfz. Sumejom Ljevaković-Subašić i mr. Đermanom Šeta, rekao je ef. Hadžić.

U toku promocije prikazana su dva isječka iz filma „Neki drugi svijet“ (tradicija koju su sačuvali Bošnjaci u Turskoj) i iz dokumentarnog filma u produkciji Medžlisa islamske zajednice Jajce gdje su ispitanici govorili o tradiciji na prostoru Medžlisa Jajce.

-Knjiga „Stotinu i jedno prisjećanje“ izdata je u saradnji Medžlisa islamske zajednice Jajce i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka. Medžlis IZ Jajce je pokrenuo istraživački projekat koji je imao za cilj evidentiranje tradicije življene u toku dvadesetog vijeka, uzimajući u obzir da su tradiciju življenja u to vrijeme pratile političke i društveno-ekonomske okolnosti usljed kojih se ona transformirala ili nestajala bilo ciljano i prinudno iz političkih razloga ili postepeno pod utjecajem društveno-ekonomskih promjena. Ovaj istraživački projekat nastojao je prikupiti sve lokalne varijacije u tradicijsko-kulturnom nasljeđu Bošnjaka sa područja koji su u nadležnosti MIZ Jajce a koje podrazumijeva općine Jajce, Jezero i Šipovo. Prepoznavši vrijednost pokrenutog istraživanja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je sufinansirao ovo istraživanje a rezultat sprovedenog istraživanja je publikacija „Stotinu i jedno prisjećanje: Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“, rekla je dr. Dževada Šuško.

Publikacija se sastoji od 6 dijelova koji u konačnici formiraju jednu cjelinu koja će poslužiti kao prilog izučavanju tradicije, historije, politike i društvenih okolnosti na ovom području u prethodnom stoljeću. U prvom i uvodnom dijelu, ova knjiga se kratko osvrće na dosadašnja etnološka i antropološka istraživanja na prostoru Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na do sada istraženu i zabilježenu tradiciju Bošnjaka s područja općina Jajce, Jezero i Šipovo.

U ovom dijelu je detaljno objašnjena metodologija i osnovne informacije o obavljenom istraživanju nakon čega, u drugom dijelu knjige, slijede transkripti intervjua selektiranih po džematima. Intervju sa ispitanicima su obavili imami MIZ Jajce koji su prije istraživanja prošli obuku za terensko istraživanje. Svi intervjui su obavljeni u kućama ispitanika te su zabilježini video, foto ili audio zapisima kojima se može pristupiti u arhivi Medžlisa Jajce.

Ova kompilacija obavljenih intervjua je koncipirana tako da nakon predstavljanja svakog pojedinačnog džemata slijede intervjui svakog pojedinačnog ispitanika iz tog džemata tako da se mogu pratiti razlike iz različitih krajeva ovog ispitivanog područja.

Knjiga, dalje, sadrži i stare slike koje su Bošnjaci s ovog područja ustupili Medžlisu Jajce za potrebe ove publikacije, zatim glosar arhaizma i nepoznatih riječi koje su u intervjuima korištene, nekoliko tekstova koji tretiraju segmente iz tradicije Jajca i okoline a koje su za ovo izdanje pripremili Zijad Plivić i šejh Ramiz ef. Bećirović te mapu MIZ Jajce, istakli su promotori na promociji knjige „Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“.

(Izvor: muftiluk-tr.ba)