Mr. Hikmet Karčić održao predavanje u Jevrejskom muzeju u Berlinu
Mr. Hikmet Karčić održao predavanje u Jevrejskom muzeju u Berlinu

U Jevrejskom muzeju u Berlinu održana je međunarodna konferencija pod naslovom  Evropski Jerusalem: jevrejsko-muslimanska koegzistencija u Sarajevu (European Jerusalem – Jewish-Muslim Coexistance in Sarajevo).

Ovaj cjelodnevni skup okupio je profesore i eksperte za historiju jevreja i muslimana Bosne i Hercegovine i Sarajeva. Uvodno izlaganje održao je Prof. Dr. Hannes Grandits sa Humboldt Univerziteta u  Berlinu pod naslovom Multikonfesionalna Bosna/Sarajevo – kraći historijski  uvod (Multiconfessional Bosnia/Sarajevo – A Brief Historical Introduction).

Predavanje o muslimansko-jevrejskim odnosima dali su Dr. Eliezer Papo sa Ben Gurion Univerziteta u Beer Sheva te Dr. Marija Vulesica iz Centra za istraživanje antisemitizma na Tehničkom Univerzitetu u Berlinu. Nakon prikazivanje dokumentarca Potraga za nadom: Sarajevska Hagada (Searching for Hope: The Sarajevo Haggadah) uslijedio je govor gospodina Jakuba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini. Zatim je održana panel diskusija pod naslovom Oblici komemoracije i pogledi ka budućnosti (Forms of Commemoration and Looking to the Future) na kojoj su učestvovali Sara Pećanac iz Yad Vashema u  Jerusalemu, Bosiljka Schedlich iz Südost Europa Kultur u Berlinu, Dr. Eli Tauber iz Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini te Hikmet Karčić, viši stručni saradnik na Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka. Moderator je bio dugogodišnji novinar Erich Rathfelder iz Die Tageszeitung.

Mr. Hikmet Karčić govorio je o trenutačnim oblicima memorijalizacije te obrazovanja u Bosni i Hercegovini a koji su vezani za muslimansko-jevrejske odnose i genocid u Bosni i Hercegovini.