U okviru manifestacije “Dani ahdname u Bosni i Hercegovini” prošle 2017. godine u organizaciji Muftijstava sarajevskog, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjka i MIZ Kiseljak, održan je okrugli sto na temu “Multireligijska Bosna, poruke ahdname i savremeni kontekst”. Referati prezentirani na ovom skupu nedavno su objavljeni u izdanju Instituta za islamksu tradiciju Bošnjaka pod naslovom Poruke Ahdname – Sloboda vjere u multireligijskoj Bosni i Hercegovini. Potrebna sredstva za dizajn, tehničko uređenje i štampanje knjige osigurao je Mehmet Akif Yaman direktor Yunus Emre Instituta zajedno sa svojim saradnicima. Na tome im se toplo zahvaljujemo.

Urednica knjige je Dževada Šuško. Prijevode sa turskog jezika uradila je Eldina Memić. Lekturu i DTP obavila je Fatima Zamić, dok je za dizajn knjige zaslužan Almir Balčinović.

Knjiga Poruke ahdname – Sloboda vjere u multireligijskoj Bosni trajno je svjedočanstvo o nastojanju naroda Bosne i Hercegovine da na zasadama Sultana Mehmeda El-Fatiha II manifestiranim kroz Ahdnamu bosanskim katolicima sačuvaju multiregijsku Bosnu i Hercegovinu.