15. novembar 2018. – Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i El-Kalem izdavači su nove publikacije pod naslovom Rašid Belgradi: Poučna kratka historija. Urednik publikacije je dr.Hikmet Karčić.

“U jednom turbulentom periodu, kada je Osmansko carstvo bilo u stanju dekadencije i kada je izgubilo jedan od najznačajnijih gradova u carstvu – Beograd, živio je Bošnjak Rašid-bej Belgradi. Ovaj osmanski činovnik poznat je po svom dvotomnom djelu Ta’rih-i Vaqa-i Hayretnüma-i Belgrad ve Sırbistan, objavljenom u Istanbulu 1874. godine. Djelo je preveo D.S. Čohadžić a objavljeno je u Beogradu 1894. godine pod naslovom Istorija čudnovatih događaja u Beogradu i Srbiji. Belgradi je 1871. godine napisao i dodatak (zeyl) djelu koji se odnosio isključivo na posljednje dane osmanskog prisustva u Beogradu, odnosno na napuštanje i predaju grada srpskim vlastima.”

Ova publikacija zamišljena je da bude trojezična: na bosanskom, engleskom i turskom, s ciljem da ovo obimom kratko ali bitno djelo bude dostupno i od koristi za mnogobrojne istraživače balkanske historije.