O projektu pisanja knjige ”Živjeti i mrijeti s istinom-Genocid nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova’
O projektu pisanja knjige ”Živjeti i mrijeti s istinom-Genocid nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova’

U petak, 03.06.2016. godine u Velikoj sali općine Jajce sa početkom u 19:00 sati, a u sklopu manifestacije ”Spomen njima, po(r)uka nama-dani šehidskog mevluda i obilježavanje zločina na području MIZ Jajce”, održan je govor o zločinu na području Medžlisa islamske zajednice Jajce kao i govor o projektu pisanja knjige ”Živjeti i mrijeti s istinom-Genocid nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova”.

O zločinu su govorili:

– Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, prof., koji je naglasio važnost kulture sjećanja, te da sve ono što se ne zapiše, kao da se nije ni desilo. Glavni imam je naglasio i kolika je važnost da se ovakvi sadržaji podrže, ali nažalost jož nismo razvili svijest o važnosti sjećanja na žrtve zločina i na ono što se desilo. Glavni imam upoznao je prisutne posjetioce o projektu pisanja knjige o zločinu pod nazivom: ”Živjeti i mrijeti s istinom-Genocid nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova”.

– Prof. dr. Dževad Termiz, koji je govorio sa naučnog aspekat o zločinu, metodologiji istraživanja, vrstama istraživanja, kao i vrstama istine do koje se dolazi različitim metodama. Profesor Termiz naglasio je da se ništa ne radi bez valjanog projekta i plana, kako bi realizacija bila uspješna.

– Mr. Almir Grabovica koji je govorio o aktivnostima i učešću Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo koji je partner u ovome projektu sa Medžlisom Jajce.

– Mr. Hikmet Karčić, predstvanik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo, također partner Medžlisa Jajce u ovome projektu, koji je govorio o memorijalizaciji zločina na području općine Jajce, kao i memorijalizaciji zločina na području Srednje Bosne.

O zločinu nad Bošnjacima Kokića izjavu Ibre Kokića, koji je preživio torture i zločin, pročitao je Ramiz-ef. Kahrić.

Izjavu o dešavanjima u Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima pročitao je Subhudin Zobić, iz koje se dalo vidjeti da mnoga tijela još nisu pronađena, kao ni mnogi zločinci procesuirani.

Na kraju se glavni imam Zehrudin-ef., zahvalio prisutnima na dolasku da podrže ovu manifestaciju.

Amel Aganović

www.mizjajce.com