Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je organizovao dvodnevnu naučnu konferenciju Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju, koja je održana 12. i 13. maja 2015. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Konferencija je organizovana povodom 20 – te godišnjice genocida u Srebrenici koja će biti obilježena 11. jula 2015. godine. U okviru konferencije, 11. maja 2015. godine, otvorena je izložba Masovne grobnice u BiH, autora Muhameda Mujkića u auli Gazi Husrev – begove biblioteke. Izložba je trajala do kraja maja mjeseca. Katalog sa izložbe pod naslovom “Made in Portugal” možete pogledati ovdje. 

Konferenciju su otvorili direktorica Instituta dr. Dževada Šuško i Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Dr. Šuško je istakla da genocid nije zločin iz prošlosti. Neprestano negiranje genocida u Srebrenici i BiH naglašava potrebu za memorijalizacijom i trajnim sjećanjem.

Na početku rada konferencije prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je u ime Islamske zajednice u BiH izrazio dobrodošlicu učesnicima i zaželio uspješan rad na ovom važnom naučnom skupu. Između ostalog, reisul – ulema je kazao: “Za nas kao malu zajednicu autohtonih evropskih muslimana Bošnjaka kao i za druge koji žive na ovom prostoru od davnina tema konferencije ima značaj upravo kao nada da će se ciklično ponavljanje zla okončati. Genocid koji se dogodio na kraju 20 – og stoljeća nad bosanskim muslimanima, po svojoj zločinačkoj žestini, načinu na koji je izveden i pred očima ravnodušnog svijeta sličan je onome koji je počinjen nad evropskim Jevrejima sredinom istog stoljeća.”