U Pruscu otvorena izložba “Rukopis i djela Hasana Kafije Pruščaka”
U Pruscu otvorena izložba “Rukopis i djela Hasana Kafije Pruščaka”
U Pruscu otvorena izložba “Rukopis i djela Hasana Kafije Pruščaka”

6. maj 2016. – U Pruscu nakon otvaranja manifestacije “506. Dana Ajvatovice” otvorena i izložba rukopisa i djela Hasana Kafije Pruščaka, najvećeg bosanskog mislioca 16. stoljeća i najznačajnije ličnosti u naučno-književnom i intelektualnom životu Bošnjaka.

Izloženo je Kafijinih 14 naslova, a prvi put su uključene i do sada nepoznate četiri fetve koje je Kafija izdao u svojstvu muftije i kadije.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je  izložbu organizovao povodom manifestacije “400. godina djela Hasana Kafije Pruščaka 1615.- 2016.” Autor izložbe je mr. Osman Lavić. Institut je navedenu izložbu ovom prilikom poklonio Pruscu.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili dr. Dževada Šuško direktorica Instituta za islamsko naslijeđe Bošnjaka i mr. Osman Lavić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i autor izložbe.

“Rukopisi su poredani hronološki onako kako su nastajali iz pera Hasana Kafije, koliko je to bilo moguće, s obzirom na to da je on djela pisao najprije kao koncept, radivši kasnije konačne verzije ili komentare”, kazao je autor izložbe Osman Lavić.

Prilikom odabira obimnog materijala Hasana Kafije, Lavić je nastojao javnosti predstaviti prijepise Kafijinih djela iz različitih perioda, počevši od autografa Medžmu’e, zatim djela koja su prepisali njegovi učenici, ali i prepise nastale u 17., 18., i 19 stoljeću u Travniku.

“Ovom izložbom pokušali smo predstaviti dio njegovog intelektualnog stvaralaštva, doprinosa nauci, kulturi i društvu, jer je Kafija bio vrstan analitičar prilika u osmanskom društvu krajem 16. i početkom 17. stoljeća i prvi je intelektualac koji je uočio simptome krize što je zahvatala Osmansko carstvo i bez ustezanja u svojim djelima hrabro ukazivao na njih, a intelektualnom angažiranošću nudio moguća rješenja”, kazao je Lavić.

Planirano je da se  izložba 19. maja preseli u Travnik gdje će publici biti predstavljena u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u 20:00 nakon tribine o Elči Ibrahim-paši.