Promocija Instituta u Austriji i Italiji
Promocija Instituta u Austriji i Italiji
Promocija Instituta u Austriji i Italiji
Promocija Instituta u Austriji i Italiji
Promocija Instituta u Austriji i Italiji

U petak, 30.10.2015. godine, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Dževada Šuško, glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić i njegovi saradnici Amel ef. Aganović i Ramiz ef. Kahrić te načelnik općine Jajce g-din Edin Hozan kao i g-din Bajro Makić, posjetili su Bošnjačke džemate u Dijaspori: Liezen, Linz i Steyr u Austriji, te grad Piacenzu u Italiji.

Povod posjete bio je govor na tribini pod nazivom „Očuvanje BH identiteta“ u sklopu koje je:

1. Predstavljen rad Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, kojeg je predstavila u sva četiri mjesta direktorica Instituta dr. Dževada Šuško, koja je iznijela najbitnije aspekte rada Instituta i oblasti kojima se Institut bavi, te je najavila manifestaciju pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini „400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka 1615-2015“.

2. Održana promocija knjige „Stotinu i jedno prisjećanje-tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“, koja govori o tradiciji i običajima Bošnjaka na području spomenutih općina. Glavni imam Medžlisa Zehrudin ef. Hadžić, prof., naglasio je važnost kulture sjećanja, kako buduće generacije ne bi zaboravile svoje običaje.

3. Govoreno o značaju BH Dijaspore, o integracijama i patriotizmu, gdje su načelnik općine Jajce g-din Edin Hozan i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH g-din Bajro Makić naglasili da su se Bošnjaci dobro integrisali u sredinama u kojima žive, da je dijaspora veoma važna za Bosnu i Hercegovinu, da ne trebaju zaboraviti svoju Domovinu i da na svaki mogući način trebaju iskazivati svoj patriotizam.

Prvo obraćanje održano je u džematu Liezen, poslije džuma-namaza, gdje je domaćin bio imam džemata Liezen Sakib ef. Zekan. Nakon džemata Liezen posjeta je nastavljena u džematu Linz gdje je delegaciju ugostio imam džemata „Nur“ Linz Rasim ef. Zahirović, te je nakon Linza put nastavljen u džemat Steyr, gdje nas je ugostio imam džemata Saudin ef. Lopo, koji je obezbijedio i noćenje u svome džematu. Nakon sabah-namaza u subotu 31.10.2015. godine nastavljen je put za Piacenzu u Italiji, gdje je domaćin bio g-din Medaga Hodžić, privrednik i biznismen iz Jajca, nastanjen u Piacenzi, gdje se u kulturnom centru u Piacenzi govorilo o gore navedenim temama.

Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima u spomenutim džematima, svim džematlijama koji su svojim prisustvom počastili goste, te molimo Uzvišenog Allaha da nagradi sve one koji su omogućili da se ovaj put omogući za korist zajednice, a na zadovoljstvo Uzvišenog Allaha.

Amel Aganović