Tribina u Tešnju:  Islamska tradicija Bošnjaka

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice u Tešnju, a u okviru Ljeto u Tešnju 2016, održana je tribina u atriju Medžlisa pod nazivom Islamska tradicija kod Bošnjaka. Gosti na tribini su bile dr. Dževada Šuško direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka u okviru Rijaseta IZ-a BiH i mr. hafiza Sumeja Subašić Ljevaković zaposlenica u Institutu. Moderator na tribini je bio mr. Fuad ef. Omerbašić glavni imam Medžlisa, a tribini je u ime Općine prisustvovala pomoćnica Načelnika općine, Azra Muslija.

Gošće na tribini su govorile o temi kojoj je tribina posvećena, istovremeno predstavljajući Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka koji djeluje unutar IZ-e BiH. Osnovan je 2008. godine, a revitaliziran od 2013. godine od kada je dr. Dževada Šuško direktor. Naučne oblasti u kojima institut djeluje i ima namjeru djelovati su: Koncept islamske tradicije Bošnjaka, Doprinos Bošnjaka islamskim naukama, Religijska praksa Bošnjaka, Migracijski i demografski procesi Bošnjaka, Genocid nad Bošnjacima, Bošnjačko okruženje. Na tribini je prezentirana izdavačka djelatnost instituta i naučni radovi koji su već objavljeni.

Dr. Dževada Šuško je rođena Teslićanka, a obrazovanje je sticala u Zapadnoj Njemačkoj.

Diplomirala i magistrirala je na Univerzitetima Heidelberg i Hamburg sa magistarskom tezom “Geschichte und Ethnizität der Bosniaken”, a studirala je i u Italiji (Firenze), Kanadi (Ottawa), Palestini (Ramallah) i Španiji (Madrid).

Prva je žena koja je postavljena na čelo neke institucije u IZ BiH. Pored maternjeg bosanskog jezika, tečno govori njemački i engleski, a vlada i francuskim, španskim i italijanskim. Autorica je knjige “Prilozi za istraživanje sociokulturnog položaja žene u BiH” iz 2011.

Doktorirala je na temu: Muslimani i lojalnost: Reakcija Bošnjaka na Austro -Ugarsku imperiju.

Druga učesnica je tešanjskih korjena i tešanjska snaha. Kćerka je prof. dr. Enesa Ljevakovića, muftije sarajevskog i člana Vijeća za fetve, a supruga Elvedina sina Seje Subašića.

Sumeja je govorila i o realiziranom projektu u Jajcu u kome je učestvovala ispred Instituta.

Poslije Vesatije ovo je bila prilika da se upoznamo sa veoma mladim i obrazovanim ljudima koji rade korisne stvari unutar IZ-a. Posebno je zadovoljstvo susresti se sa obrazovanim ženama, što baš i nije slučaj u IZ BiH, koje rade društveno korisne stvari pri čemu koriste nauku.

(Tesanj.net/ Tešanjski dnevnik 15-22.8.2016. godine)