13. novembra 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu promovisana je knjiga “Mostarsko muftijstvo od 1992. do 2012.g. – Uloga i značaj Islamske zajednice u odbrani Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine” bivšeg mostarskog muftije Seida ef. Smajkića. Promocija je održana u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begove biblioteke i Izdavačke kuće Rijaseta Islamske zajednice u BiH “El-Kalem”.

Knjiga muftije u penziji Seid ef. Smajkića obuhvata vrijeme od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu do 2012. godine a sadrži faktografske činjenice ratnih dešavanja. Tretira agresiju dva agresora na jedan skučeni prostor Bosne i Hercegovine, gdje su “Bošnjaci bili zbijeni u potpunoj blokadi ali u kojem su vjera i bošnjački duh te principijelnost da se bore za suverenu državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu pod zastavom ljiljana urodili plodom” – navodi Smajkić. On je inspiraciju našao upravo u neustrašivosti i bošnjačkom prkosu.

Ispred organizatora ove promocije prisutnima su se obratili i dr. Ferid Dautović, direktor Instituta te dr. Mustafa Prljača, urednik u El-Kalemu. Promotori su pored autora bili recenzenti djela mr. Muharem Omerdić i dr. Ibrahim Kajan.