Format članka

Slike

Međunarodni skupovi, Uncategorized

Poziv za prijavu na konferenciju: Ulema na Balkanu između dva svjetska rata

Tokom 20. stoljeća, burne historija muslimana Balkana, mnogo uleme ostavilo je svoj trag u vjerskom, društvenom i političkom životu. Ovo je naročito bilo vidljivo u međuratnom periodu (1918-1941) kada je u Kraljevini Jugoslaviji došlo do veće javne angažiranosti uleme. Ovaj period je interesantan za razumijevanje historije Bošnjaka, muslimana i Islamske zajednice a koji je do sada bio predmetom istraživanja nekolicine autora. S tim u vezi Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka odlučio je organizovati konferenciju koja bi pokušala otkriti djelić ove nepoznate historije. Cilj ove konferencije je da se predstavi manje poznata ulema koja je ostavila trag u ovom važnom historijskom periodu s fokusom na orginalna i do sada neobjavljena istraživanja.

Opširnije…

Posjete

Direktor Instituta dr. Ferid Dautović u posjeti h. hfz. Ismetu ef. Spahiću

Direktor Instituta dr. Ferid Dautović posjetio je h. hfz. Ismeta ef. Spahića i tom prilikom ga upoznao sa radom Instituta i nedavno održanom manifestacijom “Dani islamske tradicije Bošnjaka”. Također, dr. Ferid Dautović je hfz. Ismetu ef. Spahiću poklonio i recentno objavljenu publikaciju “Husnija-ef. Semić – Život i djelo”.

Activities, Book Presentations

Najava događaja: Promocija dokumentarnog filma “Šerijatsko vjenčanje u Bosni i Hercegovini” i promocija knjige “Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse”

S velikim zadovoljstvom pozivamo Vas da prisustvujete promociji dokumentarnog filma “Šerijatsko vjenčanje u Bosni i Hercegovini” i promociju knjige “Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse” koje će se održati u srijedu 22. decembra 2021. godine u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.